Kategórie
 
 
 
 
 
 

Príbeh olivového oleja

Grécky olivový olej je nielen ikonickým symbolom tejto krajiny, ale aj kľúčovým hráčom v gréckej kuchyni. Jeho výroba je umenie, ktoré siaha hlboko do histórie a tradície stredomorského gastronomického sveta. Poďte sa s nami ponoriť do fascinujúceho sveta tohto zdraviu prospešného pokladu, ktorého príprava je na území Grécka známa už viac ako 4000 rokov.

 

Príbeh olivového oleja

Grécku pevninu a ostrovy zdobia slnkom zaliate olivového háje a naša cesta sa začína práve tu. Na výrobu olivového oleja sa používajú zelené olivy, ktorých zber je do veľkej miery stále ručný proces a zvyčajne sa koná v jesenných a zimných mesiacoch, kedy sú už dostatočne zrelé. Pomocou elektrických zariadení sa olivy opatrne striasajú zo stromov tak, aby sa nepoškodil samotný strom a zachytávajú sa do špeciálnych sieťok. Nazbierané olivy je potrebné očistiť a oddeliť od listov či iných nečistôt, opatrne zabaliť do vriec a čo najskôr presunúť na ďalšie spracovanie.

Nasleduje mechanické čistenie a ďalší dôležitý proces, ktorým je lisovanie. Olivy sa v mlynoch rozdrvia, čím sa z nich vytvorí kaša a rýchlym schladením teploty sa z tejto zmesi extrahuje olej. Lisovaním za studena vzniká extra panenský olivový olej, v ktorom sú uchované všetky dôležité oxidanty a polyfenoly. Špeciálnym prístrojom, ktorý funguje na princípe centrifúgy, sa odstredia pevné časti (kaša, kôstka, šupka) od tekutiny (olej) a v ďalšom kroku sa od oleja oddelí voda. Takto pripravený olivový olej sa po prefiltrovaní uskladní v uzavretých nádržiach a je pripravený na balenie do nepriehľadných fliaš a plechoviek, ktoré ho chránia pred vzduchom a priamym slnečným žiarením.

Rôzne odrody olív a geografické oblasti poskytujú rôzne chute a arómy, čo každému oleju dodáva jedinečný charakter. Kľúčovým prvkom pri olivovom oleji je jeho acidita (kyslosť). Pri extra panenskýom olivovom oleji by táto hodnota mala byť vždy nižšia ako 0,8%. Grécky olivový olej patrí k tým najlepším na svete a je známy práve pre nízku aciditu. 

Stredomorskú chuť, ktorou sa okamžite prenesiete do tejto slnkom zaliatej krajiny, môžete mať aj u vás doma. Olivové oleje z nášho e-shopu odoberáme od menších výrobcov s rodinnou tradíciou, kde je kvalita produktov overená už po generácie. V našej ponuke nájdete:

  • Vynikajúce extra panenské olivové oleje Aristeon, ktoré pochádzajú z malého rodinného lisu Soulisovcov na ostrove Zakynthos založeného v roku 1850. Olej vyrábajú z olív odrody koroneiki dopestovaných v oblasti Lithakia nachádzajúcej sa v južnej časti ostrova. Práve tu nájdete aj múzeum, ktoré môžete navštíviť počas celého roka a sledovať, ako sa proces spracovania olív za posledné storočia zmenil – od drevených lisov po moderné technológie. Názov pre svoju firmu našli v gréckej mytológii – inšpirovali sa bohom Aristeom, ktorý bol synom Apolóna a princeznej Cyrene. Aristeos sa okrem iného venoval včelárstvu a tiež pestovaniu a šľachteniu olivovníkov.

 

  • Olivový olej The Governor, ktorý je jedným z najviac oceňovaných gréckych extra panenských olivových olejov v kategórii Premium. Vyrába sa iba v limitovanom množstve zo zberu olív odrody lianolia na pozemkoch olivových sadov v chránenej prírodnej oblasti na juhozápade gréckeho ostrova Korfu, ktoré už niekoľko generácií patria rodine Dafnisovcov. Ich prémiový a výnimočný produkt zbiera ocenenia doma i vo svete. Obsahuje vysoký podiel antioxidantov, ktoré pomáhajú chrániť náš organizmus pred voľnými radikálmi a má pozitívne účinky na naše zdravie. Dafnisovci majú blízky vzťah k histórii a k svojej krajine, preto olej pomenovali podľa prvého guvernéra nezávislého Grécka Ioannisa Kapodistriasa, ktorý sa narodil práve na tomto ostrove. Každá fľaška olivového oleja The Governor je zabalená v elegantnom obale s jeho podobizňou. Ak by ste niekedy leteli na dovolenku na Korfu, všimnite si názov letiska – áno, aj to je nesie meno po tomto gréckom politikovi a diplomatovi. 

 

  • Organický extra panenský olivový olej z gréckého ostrova Kréta Efkrato. Patrí medzi oceňované exkluzívne oleje s vysokým obsahom polyfenolov (antioxidantov), ktoré majú preukázateľné prospešné účinky na zdravie. Bratranci Andreas a Emmanuel vyrábajú olivový olej v limitovanom množstve zo skorého zberu olív odrody tsounati, ktorá mu dodáva bohatú paletu chutí a arómy. 

 

Ak chcete aj vy zažiť unikátnu chuť gréckych olivových olejov, vyberte si jeden z našich prémiových produktov. Nech sa páči, ponuka Miriny pre vás.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia