Kategórie
 
 
 
 
 
 

7 tipov na nezabudnuteľný výlet do Atén

Atény sú najstarším európskym hlavným mestom, kolískou demokracie a rodiskom mnohých umelcov a filozofov, ako boli Sokrates, Aristoteles či Platón. Podľa gréckej mytológie bohyňa Aténa súperila s bohom Poseidónom o to, kto sa stane patrónom tohto mesta. Aténa zasadila olivovník, ktorý poskytol obyvateľom olej a drevo. Vďaka tomuto užitočnému daru Poseidóna v súťaži porazila a dala meno mestu, ktoré pretrváva už tisícročia.

7 tipov na nezabudnuteľný výlet do Atén

Ak sa chystáte na výlet do tohto fascinujúceho veľkomesta, máme pre vás 7 tipov, s ktorými sa ponoríte do histórie, kultúry a spoznáte Atény v plnej kráse:

1. Preskúmajte Akropolu a prejdite sa po Plake

Akropola je symbolom a dominantou Atén a jej návštevu si rozhodne nesmiete nechať ujsť. Vydajte sa pešo zo zástavky metra Acropoli (Akrópoli) alebo z námestia Monastiraki okolo pozostatkov Hadriánovej knižnice. Približne po 15 minútach nenáročného stúpania sa dostanete k majestátnemu komplexu starovekých chrámov, z ktorého si okrem objavovania histórie vychutnáte aj výhľad na celé mesto. Odporúčame kúpiť si lístok dopredu a vyhnúť sa radom pri vstupe.

Priamo pod Akropolou sa rozprestiera Plaka, najstaršia štvrť Atén. Poprechádzajte sa úzkymi uličkami a objavujte starobylé pamiatky, ktoré nájdete v tejto časti mesta doslova na každom rohu. Po ceste nezabudnite preskúmať miestne obchodíky so suvenírmi všetkých druhov – okrem klasických magnetiek tu nájdete šperky, kabelky, oblečenie, ale aj grécky olivový olej a voňavé koreniny, s ktorými si môžete pripraviť grécke menu aj u vás doma. Po náročnej prechádzke si odddýchnite v jednej z mnohých rešaurácií a kaviarní, ktoré bývajú otvorené do neskorých nočných hodín.

2. Navštívte Národné archeologické múzeum

Objavte poklady v múzeu, v ktorom sa nachádza jedna z najväčších zbierok starovekých gréckych artefaktov na svete. Skutočne, tu budete mať na čo pozerať – tisícročia staré sochy, majestátne stĺpy, farebná keramika, zlaté šperky a ozdoby. Oprášte si poznatky z dejepisu a spoznajte zblízka bohatú históriu a kultúru tejto starovekej civilizácie. Zo stanice metra Victoria (Biktṓria) do múzea dokráčate za menej ako 10 minút. Na návštevu si vyhraďte aspoň 2 hodiny a ak sa chcete vyhnúť radom pri pokladni, lístky si taktiež môžete zakúpiť dopredu.

3. Ochutnajte grécku kuchyňu

V Aténach hladní určite nebudete. Mesto poskytuje nekonečné možnosti - stánky s jedlom a reštaurácie sú doslova na každom rohu. Nechajte sa do aspoň jednej z nich zlákať a vyskúšajte tradičné jedlá ako moussaka, souvlaki či gyros. Grécka kuchyňa je známa svojimi čerstvými a zdravými surovinami a očarí vás svojou bohatou chuťou a lahodnými voňami. Ak by ste si chceli dať za obedom či večerou sladkú bodku zamierte do najbližšej cukrárne a vypýtajte si tradičný grécky dezert loukoumi.

4. Pozrite si výmenu stráže

Východnej časti hlavného aténskeho námestia Syntagma dominuje budova gréckeho parlamentu. Pôvodne bola postavená ako kráľovský palác pre gréckeho kráľa Otta I. Bavorského a od týchto čias na ňu dohliada čestná stráž Evzones. Dnes elitná prezidentská stráž nehybne stojí pred budovou parlamentu za akéhokoľvek počasia či okolností. Ak budete mať cestu okolo, nenechajte si ujsť výmenu stráže – tá veľká sa koná každý deň na pravé poludnie a menšia každú celú hodinu. Pripravte sa na malé predstavenie. Prekvapí vás predovšetkým nevšednou choreografiou, pri ktorej Evzones vykopávajú nohy a búchajú špeciálnymi topánkami o zem. Traduje sa, že keď kráľ Otto prevzal grécky trón, zo všetkého najviac mu chýbal zvuk koní, a tak svojim strážcom prikázal pochodovať spôsobom, ktorým imitovali zvuk konských kopýt. Okrem netradičnej chôdze Evzones zaujmú svojou typickou uniformou, ktorá je inšpirovaná tradičným odevom a takmer sa nelíši od tej, ktorú nosili miestni vojaci v 19.storočí.

5. Poprechádzajte sa v Národnej záhrade a zažite atmosféru olympíjskych hier

Priamo v srdci veľkomesta, hneď za budovou parlamentu, sa rozprestiera park, ktorý je prístupný verejnosti zdarma. Počas teplých dní oceníte posedenie na lavičke v tieni vysokých stromov s pohľadom na okolitú zeleň a jazierka. Južnú stranu parku lemuje Olympieion, chrám zasvätený bohovi Diovi.

Ak z parku výjdete cez juhovýchodnú bránu, ocitnete sa rovno oproti starovekému štadiónu Panathinaiko. Je to jediný štadión na svete, ktorý je celý postavený z bieleho mramoru. Ak zaplatíte vstupné, môžete sa poprechádzať po okruhu, ktorý bol dejiskom 1. moderných olympíjskych hier v roku 1896. Počas Letných olympíjskych hier v roku 2004 sa tu konali súťaže v lukostrelbe. Štadión má v súčastnosti kapacitu 45 000 divákov a využíva sa na rôzne kultúrne a športové podujatia.

6. Vydajte sa na výlet do Pireusu

V minulosti boli Atény námornou veľmocou a dodnes je lodný priemysel dôležitou súčasťou gréckej ekonomiky. Grécko sa pýši najväčšou flotilou lodí na svete a ak chcete nejednu z nich vidieť, nechajte sa odviezť metrom (Linka 1) na stanicu Piraeus. Prechádzka po promenáde s výhľadom na nekonečné more a posedenie v útulnej kaviarni s vôňou slaného vánku je len zlomok zážitkov, ktoré na vás v tejto prístavnej časti Atén čakajú. Ak túžite po dobrodružstve, vyberte sa loďou na niektorý z gréckych ostrovov. Na ten najbližší, ostrov Aegina, sa dosanete za 60 minút; uchváti vás svojimi malebnými uličkami, pistáciovými hájmi a krištáľovo čistou vodou.

7. Načerpajte energiu na miestnych plážach a objavte štýlovú štvrť Glyfada

Atény nie sú len o histórií a mýtoch. Toto pulzujúce mesto ponúka aj oddych a relax na krásnych plážach. Na námesti Syntagma nastúpte na električku T7, ktorej trasa lemuje aténske pobrežie, a nechajte sa odviezť na jednu z aténskych pláží. Medzi najznámejšie patrí pláž Voula.

Ak vystúpite z električky na zastávke Námestie Vergoti (Πλατεία Βεργωτή), dostanete sa do štvrti Glyfada, známej luxusnými obchodmi, množstvom reštaurácií a bohatým nočným životom. Relaxovať môžete na piesošnatej pláži s pozvolným vstupom do mora, ktorá je od zastávky vzdialená iba 150 metrov. Ak hľadáte pokojné miesto na oddych, a zároveň chcete mať na dosah rušný život veľkomesta, Glyfada je pre vás ideálnym miestom.

Bonusový tip: Vychnutnajte si západ slnka zo strešnej terasy.

V srdci Atén, kde úzke uličky pulzujú životom a každý centimeter je vzácny, sa skrývajú oázy pokoja a zábavy - strešné terasy. V Aténach ich nazývajú “rooftopy” a ponúkajú oveľa viac než len miesto na posedenie. Užite si jedinečný večer v podobe osviežujúcich kokteilov s panoramatickým výhľadom na mesto a osvetlenú Akropolu. Aby ste si tento zážitok užili naplno, odporúčame si rezervovať stôl vopred. Najmä v letných mesiacoch sú rooftopy veľmi populárne a bez rezervácie môžete čakať na usadenie aj desiatky minút.

Praktické tipy na záver:

Doprava:

  • Do Atén sa najrýchlejšie dostanete lietadlom z Viedne alebo priamo z Bratislavy.
  • Z letiska sa do centra pohodlne dostanete metrom ktoré premáva približne každých 30 minút. Na cestu z lestiska Eleftheriosa Venizelosa a naspäť budete potrebovať špeciálny lístok, ktorý si zakúpite priamo na letisku alebo na ktorejkoľvek stanici metra v meste.
  • Po Aténach sa môžete pohybovať pešo, metrom, autobusom alebo taxíkom. Prenájom auta neodporúčame, ak sa nechystáte vycestovať mimo mesta.
  • Lístky na verejnú dopravu kúpite v automatoch na každej stanici metra. Na výber máte lístky na konkrétny čas (90 minút, 24 hodín, 5 dní) alebo na počet jázd.

Kedy cestovať:

  • Najlepším obdobím na návštevu Atén je jar a jeseň, kedy je počasie príjemné, a zároveň nie príliš horúce.
  • Atény sú jedným z najslnečnejších miest Európy s priemerným počtom 300 slnečných dní v roku. Pribaľte si so sebou opaľovací krém a slnečné okuliare.

Ďalšie tipy a rady:

  • Grécky život sa síce odohráva vonku, ale Atény nie sú zrovna rajom pre chodcov. Mnoho chodníkov je v zlom stave a sú extrémne úzke. Ak však chcete Atény spoznať naozaj, pripravte sa na to, že budete veľa chodiť, a to aj v kopcovitom teréne. Nezabudnite si preto so sebou vziať pohodlnú obuv.
  • V Grécku je časový posun +1 hodina. Rátajte s tým, že si treba prestaviť čas.
  • EXTRA TIP: Pre inšpiráciu a praktické tipy na balenie si prečítajte náš blogový príspevok 5 tipov, ako sa efektívne zbaliť na letnú dovolenku.

Užite si výlet do Atén a podeľte sa s nami o vaše zážitky na našom Instagrame alebo Facebooku.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia